Evenementen vandaag te doen 2024

Herfst evenementen 2024

Herfst 2024 begint op maandag 23 september

Klik hieronder op de link voor meer toelichting over het (deel)gebied of de branche.

Herfst

Herfst (of najaar) is een van de vier seizoenen. Het astronomisch bepaalde begin van de herfst is de herfstnachtevening (rond 23 september op het noordelijk halfrond en rond 20 maart op het zuidelijk halfrond). De zon gaat dan door het herfstpunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. De herfst eindigt met de winterzonnewende (rond 22 december op het noordelijk halfrond en rond 21 juni op het zuidelijk halfrond).
Om praktische redenen begint de meteorologische herfst eerder, op 1 september op het noordelijk halfrond en op 1 maart op het zuidelijk halfrond. Deze duurt dan tot 1 december respectievelijk 1 juni.
Tijdens de herfst gaan planten (o.a. loofbomen) hun bladeren verliezen. In de herfst wordt het flink kouder dan in de zomer, hoewel er periodes met warmte kunnen optreden, de zogenaamde nazomer.
Feestdagen tijdens de herfst zijn Allerzielen en Allerheiligen.
De aangegeven tijd is de lokale Nederlandse zomertijd. Op het zuidelijk halfrond begint op deze data de lente, zie daar voor het begin van de herfst op het zuidelijk halfrond.

Trivia
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in de herfst geboren zijn gemiddeld zes maanden langer leven dan mensen die in het voorjaar geboren zijn. Dit is te verklaren doordat zwangere vrouwen in de zomer meer verse groente en fruit eten, wat een positief effect heeft op de baby. Op het zuidelijk halfrond geldt hetzelfde: daar worden kinderen die in het begin van het jaar geboren worden gemiddeld 6 maanden ouder. Dit omdat de herfst daar in het begin van het jaar is.
Merkwaardig is dat, volgens de schoolboeken, de herfst op 21 september zou beginnen. Tot nu toe is de astronomische herfst echter nog nooit op 21 september begonnen, en t/m 2020 zal dat ook niet gaan gebeuren.