Evenementen vandaag te doen 2024

Evenementen nieuwjaarsdag 2025

Nieuwjaarsdag 2025. Nieuwjaarsdag is op woensdag 1 januari

Klik hieronder op de link voor meer toelichting over het (deel)gebied of de branche.

Nieuwjaar
Nieuwjaar is de dag waarop het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd. In de Westerse Wereld is dit op 1 januari, in andere culturen vaak op andere data.

Nieuwjaarsduik
Ongeveer 10.000 mensen duiken op 1 januari de ijskoude zee in. Deze oer-Hollandse traditie is nog steeds populair. Naast de duik in Scheveningen wordt er in veel andere plaatsen ook een nieuwjaarsduik gehouden, maar die in Scheveningen is de enige echte. Dus trek je bikini of zwembroek aan en spring daar in de Noordzee! Om 12 uur wordt het startschot gegeven voor de duik en deze duurt tot 13.30. Je kunt je ter plekke inschrijven voor 2.00 en je krijgt als beloning een heerlijke kop erwtensoep om weer warm te worden.

kerstboomverbrandingen
De nieuwjaarsvuren zijn terug te vinden in de traditionele kerstboomverbrandingen die in sommige plaatsen nog steeds worden georganiseerd. De oude vuren werden destijds gedoofd, en nieuwe vuren werden ontstoken om het oude jaar te vernietigen en de komst van het licht en het nieuwe te onderstrepen. Ook moesten de geesten van de overledenen en de demonen worden verjaagd, die juist rond deze tijd konden opspelen. Dit verjagen gebeurde met veel lawaai, wat we nog terugvinden in het gebruik om rond de jaarwisseling vuurwerk en klokgelui te gebruiken.

Schaatsen op natuurijs
Indien schaatsen op natuurijs mogelijk is. Klik dan hier voor de schaats tourtochten.