Evenementen vandaag te doen 2024

Prins carnaval 2024

Prins carnaval selectie 2024. Te doen op maandag 11 november

Klik hieronder op de link voor meer toelichting over het (deel)gebied of de branche.

Prins Carnaval

Prins Carnaval is een man die tijdens Carnaval een belangrijke rol speelt binnen de plaats of Carnavalsvereniging waar hij Prins van is. De vereniging wordt geleid door een Raad van Elf met aan het hoofd een president. Vanwege de betekenis van het getal 11 als het gekkengetal wordt de nieuwe Prins Carnaval in een aantal plaatsen op of rond 11 november (de elfde van de elfde) gekozen. Deze persoon is iemand die in het verleden al actief in het plaatselijke Carnavalsleven is geweest.

In principe heeft iedere plaats of vereniging een eigen Prins. In de meeste gevallen wordt hij bijgestaan door de Raad van Elf, en vaak ook door bijvoorbeeld een Prinses, een nar, een of meer adjudanten en/of hofdames. In sommige plaatsen is er ook een aparte jeugdhofhouding. In veel plaatsen wordt ieder jaar een nieuwe Prins gekozen, maar vaak gebeurt het ook dat iemand meerdere jaren de rol van Prins vervult.

De naam van de Prins is in de meeste plaatsen de eigen naam of een verbastering van degene die de rol van Prins vervult, gevolgd door een volgnummer in Romeinse cijfers. In sommige plaatsen echter is het traditie dat de Prins elk jaar dezelfde naam aanneemt. Zo is men in Oosterhout al aan Mienus X (de tiende) toe. In Dongen blijven de meeste Prinsen meerdere jaren zitten, maar neemt de nieuwe Prins de naam Andreo aan, gevolgd door het volgnummer, dat gelijk is aan van het aantal jaar dat de Carnavalsstichting bestaat. Zodoende draagt de huidige Prins de naam Andreo XLVIII (de achtenveertigste).