Evenementen vandaag te doen 2024

Voorjaar evenementen 2024

Voorjaar 2025 begint op donderdag 20 maart

Klik hieronder op de link voor meer toelichting over het (deel)gebied of de branche.

Voorjaar

Lente (of voorjaar) is een van de vier seizoenen. Het astronomisch bepaalde begin van de lente is de lentenachtevening (rond 20 maart op het noordelijk halfrond en rond 23 september op het zuidelijk halfrond). De zon gaat dan door het lentepunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. De lente eindigt met de zomerzonnewende (rond 21 juni op het noordelijk halfrond en 21 december op het zuidelijk halfrond).
Om praktische, maar ook klimatologische redenen begint de meteorologische lente eerder, op 1 maart op het noordelijk halfrond en op 1 september op het zuidelijk halfrond. Deze duurt dan respectievelijk tot 1 juni en 1 december.
Tijdens de lente gaan planten (weer) groeien en bloeien. Na IJsheiligen is de kans op vorst klein.

Religieuze feesten en gedenkdagen tijdens de lente
De rooms-katholieke traditie kent de vastenperiode, die begint op Aswoensdag en eindigt met Pasen. Vasten wordt voorafgegaan door de Vastenavond. Naast Pasen kent de christelijke traditie ook de Goede Week; drie dagen voor het paasweekend, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag.
Binnen het hindoeÏsme wordt omstreeks Pasen de Holi-Phagwa gevierd.
De seculiere versie van Pasen wordt gekenmerkt door symbolen van nieuw leven, zoals (gekleurde/geverfde) eieren. Ook de paashaas hoort bij dit feest.