Evenementen vandaag te doen 2024

Winter Evenementen 2024

Winter 2024 begint op zaterdag 21 december

Klik hieronder op de link voor meer toelichting over het (deel)gebied of de branche.

Klik hier voor alle kerstmarkten & evenementen

Winter

De winter is een van de vier seizoenen in de gematigde en polaire streken. De winter wordt veroorzaakt door de schuine stand van de aardas. In de winter staat op het noordelijk halfrond de aardas van de zon af gewend en in de zomer juist naar de zon toe gericht. Op het zuidelijk halfrond is dit omgekeerd zodat de winter zich daar juist afspeelt tijdens de zomer van het noordelijk halfrond. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de astronomische winter en de meteorologische winter.

Astronomische winter

De astronomische winter begint op het noordelijk halfrond rond 21 december. De zon staat dan 's middags aan de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel, de naam is afgeleid van het sterrenbeeld steenbok dat rond midden december begint, deze dag valt daarom ook samen met de kortste dag op het noordelijk halfrond. De astronomische winter eindigt meestal op 20 maart, soms op 21 maart, wanneer de zon 's middags aan de evenaar loodrecht aan de hemel staat (equinox). Hierna begint de lente.

Op het zuidelijk halfrond begint de astronomische winter rond 21 juni, wanneer de zon 's middags aan de Kreeftskeerkring loodrecht aan de hemel staat, de naam is afgeleid van het sterrenbeeld kreeft die rond midden december begint op het zuidelijk halfrond en die eindigt rond 21 september, wanneer de zon 's middags aan de evenaar loodrecht aan de hemel staat.

Schaatsen op natuurijs

Indien schaatsen op natuurijs mogelijk is. Klik dan hier voor de schaats tourtochten.