Evenementen vandaag te doen 2024

Winter evenementen 2024

Wintertijd 2024. De klok 1 uur terug op zondag 27 oktober

Klik hieronder op de link voor meer toelichting over het (deel)gebied of de branche.

Wintertijd

Voorjaar: Omschakeling van wintertijd naar zomertijd
Najaar: Omschakeling van zomertijd naar wintertijd
De wintertijd (in België ook vaak winteruur) is eigenlijk de 'gewone' tijd en zo genoemd als tegenhanger van de zomertijd (of zomeruur). De wintertijd duurt vijf maanden en begint steeds op de laatste zondag van de maand oktober. Om 03.00 uur zomertijd wordt de klok teruggedraaid naar 02.00 uur wintertijd.

Winter- versus zomertijd
zomertijd loopt gaat in in het laatste weekeinde van maart en eindigt in het laatste weekeinde van oktober.

Bij de overgang naar de wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op, waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. Het weer stoort zich uiteraard niet aan de verandering van de tijd, zodat ook de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen een uur naar voren schuift. Zo wordt de hoogste temperatuur van de dag meestal enkele uren na het middaguur bereikt. In de winter valt het warmste moment gemiddeld tussen 15 en 16 uur, maar omdat de invloed van de zon 's winters kleiner is dan 's zomers kan het warmste moment van de dag ook op een heel ander tijdstip vallen. Hartje winter wordt de hoogste temperatuur bij stormachtig weer soms midden in de nacht gemeten.

De wintertijd in de geschiedenis
In Nederland is het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd; ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Tot aan het begin van de 20e eeuw had vrijwel elke plaats in Nederland zijn eigen tijd, omdat voor de tijdbepaling werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon. Omdat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat werd de hoogste zonnestand in het oosten van Nederland een kwartier eerder bereikt dan in het westen.

De komst van de spoorwegen maakte invoering van een landelijke standaardtijd noodzakelijk. Van 1909 tot 1940 kende Nederland daarom de "Amsterdamse tijd", die 20 minuten voorliep op de Europese tijd. Overgang naar de huidige Midden-Europese Tijd vond plaats op 16 mei 1940: op bevel van de Duitse bezetters werd de klok toen één uur en 40 minuten vooruit gezet. Die zomertijd gold ook gedurende de winters van 1941 en 1942. Pas in november 1942 werd de klok weer één uur teruggezet. In de jaren 1943-1945 gold alleen 's zomers de zomertijd, maar in 1946 werd de zomertijd voor een periode van ruim dertig jaar geheel afgeschaft.

Schaatsen op natuurijs
Indien schaatsen op natuurijs mogelijk is. Klik dan hier voor de schaats tourtochten.