Evenementen vandaag te doen 2020
Wegens maatregelen na uitbreken van coronavirus (COVID-19) in Nederland kunt u er van uit gaan dat de evenementen NIET doorgaan!

Evenementen met hemelvaart 2020

Hemelvaartsdag 2021. Hemelvaart donderdag 13 mei

Klik hieronder op de link voor meer toelichting over het (deel)gebied of de branche.

Hemelvaart 2020

Op Hemelvaartsdag (Ascensionis Domini in het Latijn) vieren christenen dat Christus na de kruisiging en opstanding ten hemel is gevaren (zie voor een nadere toelichting van de godsdienstige betekenis het artikel Hemelvaart). Hemelvaartsdag valt op de veertigste dag gerekend vanaf Eerste Paasdag, waardoor de datum elk jaar anders is. Wel valt Hemelvaartsdag altijd op een donderdag. Hemelvaartsdag valt tien dagen voor Pinksteren.

Voor veel Belgen en Nederlanders is deze dag een vrije dag midden in de week. Daarom wordt de vrijdag erna ook vaak vrij genomen. Veel christenen zullen een kerkdienst of mis bezoeken.

Vroeger stonden de mensen op Hemelvaartsdag al voor dag en dauw om drie uur 's nachts op. Men ging zingend met blote voeten door het gras lopen, omdat men verwachtte dat dit ritueel een magische of genezende werking zou hebben. Dit werd dauwtrappen genoemd.
Op hemelvaartsdag zijn veel winkels open. Hemelvaartsdag 2021. Hemelvaart donderdag 13 mei