Evenementen vandaag te doen 2024

Evenementen op vaderdag 2024

Vaderdag 2024 Te doen op zondag 16 juni

Klik hieronder op de link voor meer toelichting over het (deel)gebied of de branche.

Vaderdag

In België is vaderdag de tweede zondag in juni, in Nederland de derde zondag. In Spanje, maar ook in een deel van België, wordt op 19 maart vaderdag gevierd, de dag van Sint Jozef, de vader van Jezus. In Duitsland wordt het gevierd op hemelvaart (Jezus keert terug naar zijn Vader in de hemel). Er zijn nog diverse andere dagen in gebruik elders in de wereld (zie de links naar de andere talen in de linkerkolom).

In het gemiddelde Nederlandse gezin krijgt vader op vaderdag van zijn kinderen ontbijt terwijl hij nog op bed ligt. Verder krijgt hij typisch op mannen gerichte cadeaus, die de commercie in winkels, etalages, reclame etc. duidelijk in beeld brengt. Traditionele voorbeelden zijn stropdassen, sokken en sigaren, maar ook scheerapparaten, en elektronica. Ook geven de (kleinere) kinderen knutselwerkjes die zij op school voor hun vader gemaakt hebben.

Volgens de winkeliers wordt er met vaderdag (in 2003) veel minder verkocht dan met moederdag, maar is een groei aanwezig. Ruim 65 procent van alle Nederlanders hecht weinig waarde aan vaderdag. Toch neemt bijna een kwart van de Nederlanders een cadeautje mee voor vader.
Op vaderdag zijn veel winkels open.